Sodelovanje v tujini
30 Okt 08
Tretji kongres Federacije evropskih združenj za oskrbo življensko ogroženega bolnika

Tretji kongres Federacije evropskih združenj za oskrbo življensko ogroženega bolnika

V Firencah se je od 9-11. oktobra odvijal 3. kongres evropskega združenja za oskrbo življensko ogroženega bolnika z 2000 udeleženci iz različnih evropskih držav. Na kongresu je bila opazno dobra udeležba predstavnikov iz Slovenije. Organizator konference je bila Federacija evropskih združenj zdravstvene nege za oskrbo življensko ogroženega bolnika (EfCCna) in italijansko nacionalno združenje oskrbe življensko ogroženega bolnika (ANIARTI).
Sekcija MS in ZT v urgentni medicini že od samih začetkov aktivno deluje v združenju EfCCne, tako da smo se zaradi zanimivih tem in bližine odločili za organiziran obisk konference. Na naš predlog so se odzvale tudi kolegice iz Sekcije MS in ZT v anesteziologij, intenzivni negi in terapiji, zato smo skupaj pristopili k organizaciji strokovne ekskurzije. Turistična agencija Condor travel nam je pripravila zanimivo in cenovno ugodno ponudbo. Interes za udeležbo je bil nad pričakovanji saj smo napolnili cel avtobus. Pridružili so se nam tudi kolegi iz sosednje Hrvaške iz Društva intenzivne terapije, anesteziologije i reanimacije Hrvaške.

Kongres je potekal v stari trdnjavi Fortezza de Basso v središču Firenc, ki je zelo primerno okolje za organizacijo kongresa s tako velikim številom udeležencev.
Glavne teme kongresa so bile klinične poti in možnosti izboljšave, izobraževanje medicinskih sester, tehnološki napredek, stiki s svojci na nivoju zdravstvene nege kritično bolnih, bolečina in analgezija. Poseben sklop predavanj so namenili zdravstveni negi življensko ogroženega otroka. Velik del predavanj je temeljil na raziskavah. Strokovne teme so podpirale moto kongresa »naredimo skupaj –naredimo več«.

Gospa Maruša Brvar, predstavnica sekcije MS in ZT v urgenci v združenju EfCCna, je sodelovala pri sami pripravi kongresa, na kongresu pa je predstavila klinično pot bolnika z akutnim koronarnim sindromom z vidika zdravstvene nege. Predavanja so bila v angleškem in italijanskem jeziku s simultanim prevodom . Vzporedno so potekala v štirih predavalnicah.

Na kongresu je bilo razstavljeno več kot 200 posterjev. Tudi Slovenija je imela svojega predstavnika in sicer Veronika Jagodic in Asja Jaklič sta predstavile poster z naslovom: Purulentni meningitis pri otroku.
Kar se tiče predavanj in strokovnega dela, so bile stvari takšne, kot smo jih pričakovali. Z zanimanjem pa smo opazovali natančno kontrolo nad prisotnostjo Italjanskih udeležencev. Na kongresnih priponkah so imeli črtne kode in vsak izhod iz kongresnega območja je bil zabeležen. Potrdilo o udeležbi so prejeli šele po koncu kongresa na podlagi dejanske prisotnost v dvoranah. Tudi v ostalem ravnanju je bilo opaziti veliko racionalnost – le v času odmora je udeležencem pripadla kava ali voda na podlagi bona dobljenega ob registraciji. Na simpatičen način je bilo poskrbljeno za kosilo. Udeleženci smo dobili » lunch box« oz. letalsko kosilo.
Strokovno in organizacisko je bil kongres dobro izpeljan. Tovrstne prireditve so enkratne priložnosti za izmenjavo mnenj in vpogled v delo MS v tujini. Po strokovnem izobraževanju smo si vzeli tudi nekaj časa za ogled znamenitost Firenc in Toskane. Naklonjeno nam je bilo tudi vreme, saj smo lepo arhitekturo in jesensko pisano pokrajino občudovali v toplem sončnem vremenu.

Naslednji kongres EfCCne bo leta 2011 v Kobenhagnu na Danskem.


Majda Cotič Anderle, Asja Jaklič